Blogi

02.11.2016

Opas ensi asunnon ostajalle

OHEITA ENSIASUNNON OSTAJILLE!

 

Ensimmäinen asuntokauppa on varmasti suurin taloudellinen päätös. Tutki tarkkaan asunnon sijainti, onko asunnon pohjaratkaisu sinun tarpeillesi sopiva.

Ostaessasi kerrostalo- tai rivitalohuoneistoa, olet ainoastaan ostamassa asunnon hallintaan oikeuttavia osakkeita, jotka oikeuttavat sinun asumaan ja hallitsemaan asuntoa. Kiinteistön, missä taloyhtiö sijaitsee, omistaa taloyhtiö. Kiinnitä tarkasti huomiota taloyhtiöön ja tutustu sen asiakirjoihin huolellisesti.

Jos taloyhtiön kunnossapitotarveselvityksessä tai toimintakertomuksessa piilee mittavia remontteja tai yhtiötä ei ole hoidettu hyvin, voi sinulle tulla tulevaisuudessa vastaan kalliita yllätyksiä. Saatat joutua maksamaan korkeampaa hoitovastiketta mitä olet budjetoinut tai saatat joutua maksamaan remontin mukana tulevaa rahoitusvastiketta otetuista korjauslainoista.

Isännöitsijäntodistuksesta tai kunnossapitotarveselvityksessä pitäisi selvitä taloyhtiön korjaushistoria sekä seuraaville viidelle vuodelle arvioidut korjaustoimenpiteet. Tulevassa yhtiökokouksessa saattaa tulla uusia korjauspäätöksiä, mitkä vielä eivät ole ehtineet isännöitsijän todistukseen tai kunnossapitotarveselvitykseen.

Taloyhtiön korjaushistoria kertoo, miten huolellisesti tai huolimattomasti yhtiötä on hoidettu. Mikäli vanhassa yhtiössä ei ole tehty minkäänlaisia isompia peruskorjauksia, kuten julkisivu-, putki-, ikkuna-, tai kattoremontteja, eikä sellaisia olisi suunnitteilla, ovat ne joka tapauksessa edessä ennemmin tai myöhemmin. 

Isännöitsijäntodistuksesta pitäisi selvitä myös taloyhtiön lainat. Joskus myös luotollinen tili saatetaan muuttaa pankkilainaksi. Suunnitelmallisessa lainanotossa otetaan lainaa yhtiön kunnostustöihin ja on hyvä, että kunnostusta tehdään suunnitelmallisesti. Otetaan lainaa esimerkiksi putkiremonttia varten, maksetaan sitä vaikka viisi vuotta ja otetaan lainaa seuraavaan remonttiin. 

Jos isoja remontteja aletaan tehdä kerralla, se tulee kalliiksi. Pankit eivät ole halukkaita rahoittamaan huonokuntoisia taloyhtiöitä hyvillä lainaehdoilla. Huonosti hoidetuissa taloyhtiöissä remontit tulevat osakkeenomistajille huomattavasti kalliimmaksi, kuin sellaisessa yhtiössä, jossa remontit tehdään ajallaan ja suunnitelmallisesti.

Perehdy huolellisesti taloyhtiön yhtiöjärjestykseen. Lunastusoikeus tarkoittaa sitä, että taloyhtiön muilla osakkeenomistajilla on oikeus lunastaa jo osittain maksamasi asunto. Lunastuspykälän ja muiden mahdollisesti poikkeavien ehtojen lisäksi, yhtiöjärjestyksestä selviävät myös huoneistoselitelmät, vastikkeen määräytymisperusteet ja mahdolliset poikkeukset kunnossapitovastuusta. 

Huoneistoselitelmä kertoo, mitkä osakkeet antavat oikeuden hallita tiloja. Jos olet ostamassa sellaista huoneistoa, jossa on sauna, ja siitä ei ole huoneistoselitelmässä mainintaa, saattaa sauna olla tehty ylimääräisenä muutostyönä. Onko sauna tehty luvallisesti tai luvattomasti kannattaa se selvittää. Taloyhtiön remonttien yhteydessä saunasta ja tehdyistä muutoksista saattaa aiheutua ylimääräisiä kustannuksia taloyhtiön remonttien yhteydessä. Erilaisten hankkeiden maksuosuudet selviävät myös yhtiöjärjestyksestä. Jos muilla asunnoilla on autotallit ja parvekkeet mutta sinun asunnollasi ei, saatat silti olla maksamassa parvekelasituksista tai parvekkeiden kunnostuksesta tai yhtiön autotalleista on sinulla autoa tai ei. 

Ostajalla on aina selonottovelvollisuus ja myyjällä tiedonantovelvollisuus. Jos asuntokaupassa on mukana välittäjä, on välittäjän tehtävänä hankkia ostajalle asuntokaupasta päättämiseen tarvittavat tiedot. Tarkista että välittäjä on ammattitaitoinen. Pelkästään LKV ei vielä kerro kokonaan sitä osaako välittäjä työnsä vai ei. LKV on lyhenne laillistetusta kiinteistönvälittäjästä. Pelkästään papereita lukemalla, et saa riittävää kuvaa asunnosta tai taloyhtiöstä. Katsele asuntonäytössä tarkasti ympärillesi, tutustu isännöitsijän toimistoon. Pohdi onko isännöitsijä kiireinen tai osaava. Onko isännöitsijän toiminta ylipäätään päätynyt jo 2000 luvulle? Mikäli taloyhtiössä on tehty kuntotarkastuksia tai kuntoarvioita, pyydä ne tutustuttavaksesi.  


Nerio LKV